HTML

A tömegember

Eredetileg könyvet készültem írni erről a témáról, de egyelőre csak az idézeteket teszem ide ki. Mivel az idézendő szerzőkhöz nem is mindig könnyű hozzájutni, és viszonylag kevesen is ismerik őket, még ebből a szempontból is hasznos lehet. A top-posting miatt elnézést, így lentről felfelé kell olvasni... KOMMENTEZNI LEHET, SŐT, EGYENESEN BÁTORÍTOM!!!!

Friss topikok

Ortega#7: Az "öntelt úrfi" korszaka

2009.09.27. 13:51 Braunitzer G., MA, PsD

Ha a közéletre gyakorolt hatás szempontjából vesszük szemügyre ennek az új típusú embernek a pszichológiai alkatát, a következőket látjuk:

1. veleszületett, alapvető eleme, hogy az élet könnyű és fölös, s hogy nincsenek benne sorsszerű korlátok; következésképpen minden átlagemberben megtalálható az uralkodás és a győzelem érzése, amely

2. arra sarkallja, hogy elfogadja magát olyannak, amilyen, és hogy jónak és tökéletesnek tartsa erkölcsi és szellemi vagyonát. Ez az önelégültség azután oda vezet, hogy hogy elzárkózik minden külső közeledés elől, becsukja a fülét, nem gondolkozik el saját nézetein, s nem számít másra. (...)

3. mindenbe beleavatkozik,és tapintatlanul, megfontolatlanul, szabályok és fenntartások nélkül érvényesíti közönséges felfogását...

(pp.122.-123.)

Gondolom, mindez világosan jelzi, hogy milyen kirívó torzulást jelent az "öntelt úrfi". Mert ez az ember arra született, hogy azt csináljon, amit akar. Tulajdonképpen ugyanaz a tévhit jellemzi a "család szeme fényét" is. Jól tudjuk, miért: a családi környezetben minden, még a legnagyobb vétek is végeredményben büntetlenül maradhat.

(p.127.)

...Mert a tömegember létében ez a meghatározó: a komolytalanság, a "tréfa". Tetteiben soha nincs meg a visszavonhatatlanság eleme.

(p.130.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomegember.blog.hu/api/trackback/id/tr691410599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása