HTML

A tömegember

Eredetileg könyvet készültem írni erről a témáról, de egyelőre csak az idézeteket teszem ide ki. Mivel az idézendő szerzőkhöz nem is mindig könnyű hozzájutni, és viszonylag kevesen is ismerik őket, még ebből a szempontból is hasznos lehet. A top-posting miatt elnézést, így lentről felfelé kell olvasni... KOMMENTEZNI LEHET, SŐT, EGYENESEN BÁTORÍTOM!!!!

Friss topikok

Ortega#1:A tömegember...

2009.08.28. 08:20 Braunitzer G., MA, PsD

...ez a sebtiben megalkotott és csupán néhány silány absztrakcióra támaszkodó embertípus, mely -éppen jellege miatt- Európa minden zugában egy és ugyanaz. Neki köszönhető, hogy az egész földrészen egyre inkább fullasztóan egyhangú, lehangoló képet mutat az élet. Ez a tömegember abból az emberből lett, akit megfosztottak saját történelmétől, akinek nincs a múltban gyökere, és aki -épp ezért- engedelmesen követ minden "internacionális" eszmét. Nem is ember ez, csupán egy emberi burok, amely puszta idola foriból áll; nincs "benseje", önálló -megváltoztathatatlan, elidegeníthetetlen- belső lénye, megmásíthatatlan énje. Ezért mutat hajlandóságot arra, hogy színleg bármi legyen. Csak vágyai vannak; azt hiszi, hogy kizárólag jogai vannak, s nem hiszi, hogy lennének kötelességei: ez az az ember, akit nem kötelez a nemesség- ez a sznob (sine nobilitate). 

(...)

Mivel a sznobnak nincs önálló sorsa, mivel nem érzi, hogy valamilyen meghatározott és megmásíthatatlan cél megvalósítására él a földön, képtelen felfogni, hogy vannak egyéni küldetések és sajátos üzenetek. 

(...)

Európában a szabadság mindig is készenlétet jelentett, teret, hogy azok legyünk, akik igazából vagyunk. Érthető, hogy az le akar mondani a szabadságról, aki tudja, hogy nincs igazi feladata. 

(José Ortega y Gasset: A tömegek lázadása. Nagyvilág: 2003; p 16.) 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomegember.blog.hu/api/trackback/id/tr961343418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása